Jak pečovat o ponožky ze Superwash příze?

Jak pečovat o ponožky ze Superwash příze?
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
8.4.2022

Ponožková příze, ze které pleteme ponožky, má úpravu Superwash. Jak pečovat o ponožky z příze Superwash? Jestliže jsou vaše ponožky upleteny z příze s úpravou Superwash, pak je můžete prát v pračce teplou vodou a běžným pracím práškem.

 

Ponožky, ale také jakékoli jiné oděvy, z příze s úpravou Superwash můžete bez obav prát v pračce. Používejte program na jemné nebo ruční praní, abyste úplet nevystavili velkému teplotnímu šoku. Lze použít běžný prací prostředek, ale mnohem lepší a k úpletu šetrnější je používat prací prostředky s nižší pěnivostí a přímo určené pro vlněné oděvy. Někdy se uvádí, že je možné sušit v sušičce při nízkých teplotách. Doporučuji však použít klasický způsob sušení, protože nikdy nedokážete odhadnout změny teplot v bubnu pračky. Použijete-li příliš vysoké teploty při praní nebo sušení, může dojít k poškození vlněných vláken a následnému plstnatění a sražení. Obvyklá teplota praní je do 40 stupňů, ale může se lišit podle doporučení jednotlivých výrobců. U nás doma pereme ponožky běžně s ostatním prádlem (bez sušičky) a vydrží ve skvělé kondici několik let.

 

Praní ponožek v pračce

Pokud si ponožky pletete sami, najdete vždy doporučené prací symboly přímo na papírové etiketě klubíčka. Výrobci uvádějí i konkrétní složení a podíl jednotlivých vláken. Ze své zkušenosti nepororučuji používání sušičky ani v případě, že je výrobcem uvedena jako povolená. Existuje příliš velké riziko plstnatění a ztráty tvraru i pružnosti.
V případě, že jste ponožky od někoho dostali a neznáte jejich přesné složení, neperte je v pračce vůbec. U výrobků z neznámých materiálů buďte opatrní a dejte přednost ručnímu praní.

 

Ruční praní ponožek

U výrobků s neznámým složením je ruční praní jediná možnost, na pračku v tomto případě zapomeňte. Pokud ale jde o váš oblíbený kousek, tak vás to jistě neodradí. Ruční praní není žádné drama. Stačí vám prací prostředek, voda, dva ručníky ... a trochu vašeho času :-). Jak na to?
 
Naplňte umyvadlo nebo kbelík vlažnou vodou a přidejte trochu pracího prostředku (nejlépe přímo určeného pro jemné nebo vlněné prádlo). Vložte ponožky (nebo jiný kus oděvu určený k vyprání) a jemně je stlačujte, aby voda mohla proniknout ke všem vláknům. Pracujte jemně, není potřeba používat sílu, třít nebo jinak pleteninu namáhat. Nechte praný oděv v lázni odpočinout 10-15 minut a znovu promačkejte. Pak vypusťte vodu, vytlačte vodu z úpletu a pečlivě  propláchněte vlažnou tekoucí vodou, abyste odstranili všechny zbytky pracího prostředku. Potom ponožky jemně stiskněte, vymáčkněte přebytečnou vodu a zabalte je do ručníku. Opět stlačte, aby ručník nasál co nejvíce vlhkosti. Nakonec rozložte ponožky na suchý ručník a nechte je volně doschnout. Pokud perete obzvláště jemný kousek, můžete ho na ručníku zajistit pomocí špendlíků do požadovaného tvaru.
 
Ponožky samozřejmě perte po každém použití, abyste z nich odstanili nečistoty z obuvi, podlahy, ale také pot. Naštěstí schnou velmi rychle, takže si jejich nošení můžete užívat podle libosti.
 
Austermann EXP je ekologická úprava vlny pro praní v pračce

Ovčí vlna je přírodní materiál, který nám přináší mnoho pozitivního. Díky moderním technologiím ji umíme zpracovat tak, že je velmi jemná, hebká a příjemná na nošení... Chci číst dál