Jak používat značkovače ok při pletení

Jak používat značkovače ok při pletení
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
31.3.2023

Dobré značkovače ok ocení všichni pletaři. Značkovače jsou malí, ale šikovní pomocníci, které si rychle oblíbíte. Jsou většinou kulatého nebo oválného tvaru, aby hladce klouzaly po pletací jehlici. Jejich úkolem je snadno, rychle a hlavně bezpečně označit konkrétní místo v práci, ať už právě pletete nebo háčkujete. Nezáleží na tom, zda si značkovače vyrobíte sami, nebo si je koupíte - v obou případech je snadno využijete k mnoha účelům.

 

Typy značkovačů

Existují dva základní typy značkovačů - pevné, nebo uzavíratelné.

  • Pevné značkovače - jednoduše navléknete na jehlici a označíte si potřebné místo. Mohou mít tvar kruhu, čtverce, trojúhelníku, nebo ozdobného závěsu.
  • Zavírací značkovače - lze je otevřít, navléknout na jehlici nebo přízi a poté uzavřít. Fungují na principu zavíracího špenlíku, ale mají tvar a materiál vhodný pro pletací přízi.

 

Jak se značkovače používají?

Značkovače se naučíte rychle používat, je to jednoduché a rychlé. Důležité je, že pomohou předejít pletacím chybám a zrychlí práci. Už žádné zdlouhavé počítání ok!

  • Značkovače se běžně používají pro označení konce řady při kruhovém pletení, kde jinak není zřejmý začátek a konec pletení. Jednoduše si navlékněte značkovač na jehlici a při každém ukončení řady ho přesuňte na druhou jehlici. Začátek tak máte bezpečně označen a není potřeba ho hledat.
  • Značkovače se také používají jako upozornění na změnu vzoru pletení nebo na začátek další sekvence vzoru.
  • Použijte je na místa, ve kterých potřebujete pleteninu tvarovat - ujímání průramků nevo výstřihu, tvarování rukávové hlavice, vyplétání kapsy, rozšíření pro palcové klínky na rukavicích, ujímání při tvarování čepice apod.
  • Pokud uděláte chybu a všimnete si puštěného oka až po delší době, není vždy nutné párat až k tomuto místu. Pokud vám puštěné oko nenarušilo vzor, zachrání vás značkovač. Puštěné oko stačí pevně zajistit značkovačem a později doplést s pomocí háčku až k jehlici.
  • Značkovače dále můžete používat pro počítání upletených řad. Pokud pracujete se vzorem, který se často opakuje, můžete si označit každou řadu, která opakování končí. Nikdy se vám tak nestane, že byste upletli více nebo méně řad, než vzor vyžaduje. 

 

Nám se osvědčilo mít své značkovače vždy po ruce. A protože máme rádi pletací pomůcky, které mají svůj charakter a osobitost, tvoříme si vlastní originální kousky v naší kreativní dílně. Ručně je skládáme z přírodních minerálních kamenů a těšíme z jejich společnosti. Jsou krásné, rozmanité a praktické. Můžete je použít jako milý dárek pro vaše spřízněné pletařské duše.

PS: Dejte prosím pozor na své děti, značkovače jsou barevné a lákají ke hře i menší děti, které by je snadno mohly spolknout.


Na co se zaměřit při nákupu značkovačů

Pokud jste se tedy rozhodli si značkovače pořídit, tady jsou základní rady pro jejich nákup.

Nejdůležitější je vědět, zda chcete značkovače otevírací, nebo pevné. Další důležitou vlastností je velikost značkovače, tedy průměr jehlice, na které chcete značkovače používat.

Ověřte si, kolik kusů značkovačů prodejce nabízí v balení. Tento údaj se může velmi lišit a rozhodně je lepší mít jich více v záloze. Podle počtu kusů v balení si pak spočítejte, zda budete potřebovat jedno, dvě, nebo více balení. Většinou si zpočátku vystačíme se 4 až 6 značkovači, ale při složitějších nebo větších projektech jich potřebujeme mnohem více. Počítejte také s tím, že se vám některé značkovače ztratí, nebo je například budete chtít nechat delší dobu v rozdělaném projektu a pracovat na jiném.