Jak ukládat rozpracované pletení

Jak ukládáte rozpracované pletení
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
16.11.2023

Pletení a háčkování nám vždy zabere několik dní nebo týdnů, než svůj projekt dokončíme. Jak si rozpracované pletení ukládat úhledně, bezpečně a současně tak, abychom ho měli vždy po ruce? Možností je spousta a každé z nás může vyhovovat jiný způsob.

 

Důležité je uvědomit si, zda obvykle pracujeme na jednom projektu, nebo jich máme rozpracovaných více. Zda si ukládáme pouze jedno klubíčko, nebo jich potřebujeme více současně. Zda pleteme na dlouhých jehlicích, nebo naopak používáme krátké pletací jehlice či háčky. S pletením můžeme také současně uchovávat další nezbytné drobnosti – sešívací jehly, nůžky, metr, návod apod.

 

Jaké tedy máme možnosti, z čeho můžeme vybírat?

 

Plastový sáček

Předností sáčků je, že si můžete zvolit velikost podle velikosti svého projektu – menší na ponožky, větší na svetr. Sáček je průhledný a dobře tedy vidíte celý obsah. Není to však dostatečně pevný a bezpečný způsob uchovávání pletení. Snadno se roztrhne, nemá bezpečné uzavírání a navíc – vůbec nepůsobí esteticky a už vůbec není ekologický. A pleteme přece pro radost, tak je škoda si tu radost kazit obyčejným sáčkem.

 

Plastový box

Někdo je zvyklý ukládat si pletení do plastových krabic. Má-li box víko, je pletení uloženo poměrně bezpečně. Transparentní boxy navíc umožňují dobrý přehled. Nevýhodou krabic je ale jejich horší skladnost, navíc se velmi nepohodlně přenášejí. Boxy většinou neobsahují samostatné oddělení na drobné pletací doplňky, jako jsou jehly a značkovače. Nejsou pohodlné při cestování.

 

Papírové tašky

Papírových tašek máme doma většinou dostatek a čas od času je asi každá z nás na uschování pletení použila. Dobře drží tvar a jsou k dispozici v různých velikostech. Nemají ale žádné uzavírání a například při cestování hrozí, že z nich něco rychle vytratíme. Papírové sáčky také snadno poškodí špičky jehlic a po kratší nebo delší době se nám zkrátka roztrhnou. 

 

Textilní tašky, košíky a pouzdra

Textilní projektové tašky jsou velmi praktické a mají u pletařek velikou oblibu. Dají se použít na menší i velké projekty, jsou velmi variabilní a dají se sehnat v krásných designech. Je dobré, když jsou tašky dobře vyztužené, aby držely tvar a byly tak i trvanlivější. Vyztužená tkanina si hravě poradí se špičkou jehlice i sešívací jehly. Je prima, když mají kapsičky na drobnosti. Nezbytné je, aby šla taška bezpečně uzavřít, buď na zip nebo stahovací šňůrou. Výhodné je, pokud má taška ucha na přenášení, u stahovacích tašek se k tomuto účelu používá šňůra. Není problém vzít si pletení uschované v takové tašce do auta i na dovolenou. Doma je projektová taška krásným doplňkem, který můžeme nechat s klidným srdcem na očích. Všechna klubíčka i doplňky jsou rychle uklizeny a v bezpečí.

 

 

Pro mě jsou textilní projektové tašky nepostradatelné a používám je moc ráda. Střídám designy podle nálady nebo podle toho, co právě pletu. Mám tak možnost udržet si více rozpletených projektů stále po ruce a hlavně bez obav s pletením cestovat.