Pletení z bambusové příze

Pletení z bambusové příze
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
13.2.2021

Bambusová příze je relativně nový druh příze, ale dokázala si ihned najít své příznivce a stala se velmi populární. Její používání se rychle rozšířilo po celém světě. A nutno dodat, že právem, protože její použití přináší spoustu výhod. Je to krásné, přírodní vlákno, které se výborně nosí a je považováno za přirozeně antibakteriální. Je velmi přizpůsobivé, dobře se barví. Je to znamenitá volba pro vaši pokožku, přináší pocit luxusu, krásy a pohodlí.

 

Jak se vyrábí bambusová příze?

Bambusová příze je vyrobena, jak jinak, z bambusové trávy. Tráva se sklidí a stejně jako z jiných dřevin se z ní získá celulóza. Bambusová viskózová vlákna vznikají zpracováním bambusové celulózy. Vzniklá vlákna se pak točí do příze.

 

Máme bambus rádi

Výhody bambusových vláken využívají specialisté z mnoha oborů. Pokud se zajímáte o jeho výhody v souvislosti s pletením, pokusíme se je krátce shrnout v několika bodech:

  • Bambus je velmi dobře obnovitelný zdroj. Rostliny se výborně rozrůstají podzemními kořeny, navíc několik měsíců po sklizni je možné ji znovu opakovat. Je to tedy skvělá volba vzhledem k ochraně životního prostředí.
  • Bambusová příze je velmi dobře biologicky odbouratelná, samozřejmě za předpokladu, že není během výroby vlákno doplněno o umělá vlákna.
  • Bambusová příze se nejčastěji barví přírodními barvivy, která jsou pro životní prostředí bezpečná.
  • Bambusová tkanina je přirozeně antibakteriální.
  • Bambusové vlákno má ultrafialové ochranné vlastnosti.
  • Tkanina z bambusových vláken je dobře prodyšná a během horkých dnů přirozeně chladivá.
  • Bambusové vlákno má mírný lesk, podobně jako mercerovaná bavlna.
  • Bambusové vlákno je silné, flexibilní, ale současně velmi měkké.

 

 

Nevýhody bambusových tkanin

Abychom byli spravedliví, řekněme si něco také o negativech vlákna s bambusovým základem.

  • Tkaniny z bambusových vláken velmi dobře nasáknou vlhkost, ztratí tím svoji pružnost, natáhnou se a ztěžknou.
  • Bambusové tkaniny nejsou tak soudržné jako vlněné pleteniny.
  • Oděvy z bambusových vláken se většinou doporučuje prát ručně, není tedy příliš výhodné tento materiál používat u často praných kousků.

 

Vše o bambusových pletacích jehlicích

Bambusové pletací jehlice jsou skvělou volbou pro začínající pletařky, ale pletení na nich si s radostí užívají i ty zkušené. Bambusové jehlice jsou totiž velmi příjemné, teplé, lehké, necinkají a v rukou působí organickým dojmem, podobně jako dřevo. Navíc nejsou drahé a snadno je seženete v různých velikostech.

 

 

Tipy pro práci s bambusovou přízí

Pokud hledáte materiál, který je antibakteriální, sáhněte rozhodně právě po bambusové přízi. Nejlepší je samozřejmě 100% bambusové vlákno, pokud to není možné, minimální doporučený podíl je alespoň 25% bambusu. Pro pletení použijte pletací jehlice s kulatými hroty, nejlépe také bambusové :-). Protože není bambusové vlákno příliš soudržné a snadno dochází k jeho roztřepení, je kulatá špička jehlice dobrou volbou. Po chvíli pletení si na tuto vlastnost bambusového vlákna zvyknete a práce vám půjde rychle od ruky. Pokud zvolíte pletací přízi s příměsí bavlny, pletení je stejně snadné a příze získává díky bambusu antibakteriální složku.

 

Kde koupit bambusovou přízi?

Bambusové příze v různých kvalitách dostanete běžně v galanterii nebo ve vysoké kvalitě v našem e-shopu.