Vše o bambusových pletacích jehlicích

Vše o bambusových pletacích jehlicích
Kategorie: 
| 2 minuty čtení |
13.2.2021

Bambusové pletací jehlice jsou skvělou volbou pro začínající pletařky, ale pletení na nich si s radostí užívají i ty zkušené. Bambusové jehlice jsou totiž velmi příjemné, teplé, lehké, necinkají a v rukou působí organickým dojmem, podobně jako dřevo. Navíc nejsou drahé a snadno je seženete v různých velikostech.

 

Co je bambus?

Bambus je vlastně tráva původem z Asie a Indie, dnes už se pěstuje v mnoha částech světa. Jeho pěstování není náročné, snadno se sám šíří podzemními kořeny a rychle se rozroste na celém území, které mu dáte k dispozici. Také díky tomu si našel své místo v mnoha různých oborech. Jde o extrémně obnovitelný zdroj a používá se pro výrobu všeho možného, od plotů nebo trubek až po oděvy. Jeden z nejpopulárnějších způsobů využití jsou právě bambusové příze.

 

Výroba bambusových jehlic

Bambusové jehlice jsou vyrobeny z bambusové trávy, která se trochu podobá dřevu. Bambus se po sklizni usuší na slunci a nařeže se na požadovanou délku a sílu. Následně se jehlice vybrousí do kulatého průměru a vytvrdí. Špička jehlice se zpracovává až nakonec, a to buď strojním nebo ručním zbroušením. Poté obvykle následuje další broušení celého výrobku.

 

Výhody bambusových jehlic

Bambusové jehlice působí v rukou teple a velmi přirozeně. Pohodlně se používají a jsou velmi vhodné pro začínající pletařky, protože nejsou tak kluzké jako kovové nebo plastové jehlice, naprosto přirozeně splynou s dlaní a prsty. Nemají také tendenci rozdělovat vlákna příze, jako je tomu u jiných druhů jehlic. Díky jejich lehkosti a hladkému povrchu umožňují zkušeným pletařkám plést rychle a bez chyb.

 

Cena bambusových jehlic

Bambusové jehlice jsou na trhu k dostání ve všech běžných velikostech, a to včetně krátkých jehlic na ponožky nebo drobné pletení a kruhových jehlic pro rozměrnější pleteniny. Cena se obvykle pohybuje kolem 100 Kč, ale vždy samozřejmě záleží na typu jehlic, jejich síle a konkrétním výrobci nebo dodavateli. Cena je tedy asi o polovinu nižší než u dřevěných jehlic, které jsou bambusovým velmi podobné.

 

Péče o bambusové jehlice

Bambusové jehlice nepotřebují mnoho péče a vydrží vám mnoho let. Po čase je možné je lehce přebrousit jemným pilníčkem na nehty, aby zůstaly stále hladké.

 

V naší nabídce si můžete vybrat za příznivé ceny bambusové jehlice zkrácené (13 cm), standardní (20 cm) i prodloužené (25 cm), velikostí od 2 do 10.