Jak se plete z Gedifra Lana Mia One 4 Two? Parádně!

Jak se plete z Gedifra Lana Mia One 4 Two? Parádně!
Kategorie: 
| 4 minuty čtení |
23.7.2023

Asi nepřekvapím tím, že ponožky jsou moje nejoblíbenější pletařská disciplína. Pletu je už mnoho let (počítat je vážně nechci, abych se sama sebe nevylekala), přesto se mi nikdy neomrzely. A jeden z důvodů, proč tomu tak je, jsou skvělé ponožkové příze. Ráda hledám nové a neokoukané designy, ale jako mnohem důležitější vnímám kvalitu materiálu.

 

Jak se plete z Gedifra Lana Mia One 4 Two? Parádně!

  1. 80 % merina, to je pohlazení
  2. Identické ponožky z jednoho klubíčka
  3. Vysoké i nízké, záleží na vás
  4. Upleťte svoji oblíbenou patu
  5. Špička, kterou budou vaše prsty milovat
  6. Druhá do páru
  7. Odvažte se

 

80 % merina, to je pohlazení

Jedním z velmi milých překvapení pro mě bylo seznámení s přízemi Gedifra Lana Lana Mia One 4 Two, které jsou s láskou vyráběné v toskánské krajině mezi voňavými italskými cypřiši. Složení těchto přízí je velmi speciální, tvoří je z 80 % krásné jemné merino. Zbývajících 20 % připadá na polyamid, nezbytnou složku ponožkových přízí, která jim dává odolnost a tolik potřebnou tvarovou stálost. Kvalita zpracování vlákna je jedním slovem krásná. Je hutné, plné, hladké, trošičku silnější než u běžných přízí. Ponožky jsou měkké a přizpůsobivé, moc hezky se nosí (merino je zkrátka znát) a v naší rodině se od první chvíle zařadily mezi oblíbené favority.

 

Identické ponožky z jednoho klubíčka

Jak už název příze napovídá, z jednoho klubíčka upleteme pár identických ponožek. Pokud jste začátečník v pletení identických ponožek, nemějte ostych a směle se pusťte do pletení. Chce to jen chvilku plánování a pak už to jde téměř samo. Ukážu vám, jak jsem pletla ponožky z barvy 09921 (růžová) a barvy 00974 (modrá). Jsou pletené na ponožkových jehlicích od horního lemu, pěkně jedna po druhé. Nejprve jsem si z vnitřní části klubíčka odvinula část příze až k místu, kde začíná vzor pro první ponožku (u barvy 09921 delší úsek v jednobarevné lila, u barvy 00974 zelená část příze). Odvinutou přízi vidíte na fotkách vedle ponožek. Jakmile mám začátek, můžu nahodit. Lem jsem upletla pružným vzorem *1 hladce anglicky, 1 obrace*, který je pro mě mnohem úhlednější, než varianta *1 hladce, 1 obrace*.

Gedifra Lana Mia One 4 Two
Gedifra Lana Mia One 4 Two

Vysoké i nízké, záleží na vás

Jakmile jsem dopletla k samovzorovací části příze, upravila jsem techniku a upletla hladkým žerzejem lýtko. Záměrně jsem použila celou délku samovzorování, abych si ověřila, kolik příze v této části výrobce nechal. Při pletení na 60 ok z barvy 09921 jsem se dostala na krásných 20 cm (měřeno bez lemu), pletení rychle přibývalo a za chvíli jsem byla u paty. Pokud chcete lýtkovou část kratší, jednoduše přestaňte plést v potřebné výšce samovzorovací přízí, odstřihněte s koncem pro zapošití a odmotejte si až k části určené pro patu (u obou přízí je pata jednobarevná, takže snadno najdete její začátek). Modré ponožky z barvy 00974 jsem pletla na 64 ok a výška lýtka bez lemu je 16,5 cm.

Gedifra Lana Mia One 4 Two
Gedifra Lana Mia One 4 Two

Upleťte svoji oblíbenou patu

Patu nejraději pletu německou, nejlépe nám sedí, ponožky se nikam nekroutí, nesklouzávají a dobře si ohlídám potřebnou výšku nártu. Rovnou část paty (nejvíce namáhané místo ponožky) lze plést mnoha krásnými vzory, včetně těch, které zdvojí pleteninu a zvýší tak odolnost. No, a v neposlední řadě se mi tato pata také nejvíc líbí :-). Nevýhodou je, že německá pata má vyšší nároky na spotřebu materiálu a u některých značek přízí pro identické ponožky je nutno použít úspornější patu (třeba bumerangovou). K mé velké radosti má Gedifra příze na německou patu materiálu dostatek, u obou variant mi kus jednobarevné příze zbyl (vidíte jej odvinutý v malém klubíčku vedle paty). Tuto jednobarevnou část jsem tedy nechala stranou a pokračovala v pletení chodidla samovzorovací přízí.

Gedifra Lana Mia One 4 Two
Gedifra Lana Mia One 4 Two

Špička, kterou budou vaše prsty milovat

Chodidlo i špičku jsem dopletla samovzorovací přízí v hladkém žerzeji. Špičku ráda ujímám tak, aby byla dostatečně vysoká, takže u přízí síly fingering (4-ply) pletu na všech 4 jehlicích 2 krajní oka hladce a splétám až ta za (nebo před) nimi. Špička je jedno z míst, které bychom měli upravit každému na míru. Stačí pár drobných úprav při ujímání a snadno vytvoříme špičku ostrou, kulatou, nebo i stranově nesouměrnou. Zkrátka takovou, aby v ní bylo našim prstům dobře.

Druhá do páru

A teď už jen stačí stejným způsobem uplést druhou ponožku do páru. Odmotat (stále ze středu klubíčka) až k začátku vzoru pro druhou ponožku a pak zopakovat vše tak, jako při pletení té první.

Gedifra Lana Mia One 4 Two
Gedifra Lana Mia One 4 Two

Odvažte se

Samozřejmě toto není jediný možný postup pletení identických ponožek z jednoho klubíčka, zvolit můžete i mnoho jiných. Můžete plést obě ponožky současně, pokud si přízi rozdělíte do dvou samostatných klubíček (pozor, nezapomeňte, že obě klubíčka musí být připravena k pletení od stejné sekvence vzoru). Můžete začít pletení od špičky a vzorování na ponožce tak obrátit. Nebo i jinak, možností je opravdu mnoho, nezapomeňte však při plánování na to, jak je příze navinuta v originálním klubíčku. Výrobce ji připravil tak, abychom odvíjeli ze středu klubíčka, dopletli první ponožku, odmotali k začátku druhé ponožky a upletli druhou. To je nutné respektovat, abychom měli jednotlivé sekvence vzoru na obou ponožkách stejné. Nikdy tedy nevolte odvíjení současně zevnitř i zvenku a při případném dělení klubíčka na dvě si pečlivě pohlídejte, ať jsou obě klubíčka navinuta ve stejném směru vzoru a začínají stejnou sekvencí vzoru.

Teď už vás nebudu zdržovat, ať se můžete pustit do práce. Přeji mnoho radosti při pletení a mnoho příjemných let nošení vašich nových ponožek.